Programa de Mestrado em Ciência e Tecnologia de Leite e Derivados. Universidade Norte do Paraná/UNOPAR, Rua Marselha 591, Londrina, PR 86041-100, Brasil.
Ana Paula Pavão Battaglini UEL
Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal (LIPOA), Departamento de Medicina Veterinária Preventiva, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Estadual de Londrina, Rodovia Celso Garcia Cid, PR 445 Km 380, Campus Universitário, Cx. Postal 6001, Londrina, PR 86051-980, Brasil
Vanerli Beloti UEL
Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal (LIPOA), Departamento de Medicina Veterinária Preventiva, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Estadual de Londrina, Rodovia Celso Garcia Cid, PR 445 Km 380, Campus Universitário, Cx. Postal 6001, Londrina, PR 86051-980, Brasil
Josiane Schuck UNOPAR
Aluna no Programa de Mestrado em Ciência e Tecnologia de Leite e Derivados. Universidade Norte do Paraná/UNOPAR, Rua Marselha 591, Londrina, PR 86041-100, Brasil
Felipe Nael Seixas UEL Brazil
Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal (LIPOA), Departamento de Medicina Veterinária Preventiva, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Estadual de Londrina, Rodovia Celso Garcia Cid, PR 445 Km 380, Campus Universitário, Cx. Postal 6001, Londrina, PR 86051-980, Brasil
Paulo Eduardo Carraro UENP
Universidade Estadual do Norte do Paraná, centro de Ciências Agrárias, Setor de Veterinária Produção Animal, Campus Luiz Meneghel, Bandeirantes-PR.
Microbiological and physicochemical characterization of milk according to the seasons
Rafael Fagnani, Ana Paula Pavão Battaglini, Vanerli Beloti, Josiane Schuck, Felipe Nael Seixas, Paulo Eduardo Carraro
Abstract
The seasons have a major influence on milk production, especially when animals are exposed to climatic variations. This situation is very common in Brazil and further investigation is needed to understand the losses caused by oscillations in milk constituents. The aim was to evaluate how seasonality can affect the physicochemical and microbiological quality of raw milk in Ivaiporã region, state of Paraná, Brazil. In this research, the milk from properties in northern Paraná was evaluated during 24 months for lactose, protein, fat, total solids, total bacteria count and somatic cell count. The regional rainfall and average temperature recorded at each station were analyzed for determination of Thermal Comfort Index and evaluation of heat stress. This study concluded that seasonality have influence on microbiological and physicochemical quality of milk in Ivaiporã region, with higher percentages of solids in the fall and inferior microbiological quality in the spring.